ΗΠΑ: Η Κίνα θα προσπαθήσει να χειραγωγήσει τοπικούς πολιτικούς προειδοποιεί η αμερικανική αντικατασκοπεία

Προσπάθεια χειραγώγησης αμερικανών πολιτικών από την Κίνα βλέπει μια αμερικανική υπηρεσία αντικατασκοπείας τονίζοντας πως το Πεκίνο κλιμακώνει τις επιχειρήσεις επιρροής της ώστε οι ΗΠΑ να εφαρμόσουν περισσότερο φιλικές προς την Κίνα πολιτικές.

Η Κίνα “κατανοεί ότι οι πολιτειακοί και τοπικοί ηγέτες στις ΗΠΑ απολαμβάνουν έναν βαθμό ανεξαρτησίας από την Ουάσινγκτον και είναι ενδεχόμενο να θελήσει να τους χρησιμοποιήσει ως ενδιάμεσους, ώστε να υποστηρίζουν εθνικές πολιτικές των ΗΠΑ, τις οποίες επιθυμεί το Πεκίνο”, αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο που έστειλε σε πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Η προειδοποίηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου σε μία σειρά ζητημάτων. Οι αντιπαραθέσεις αφορούν θέματα από τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν μέχρι ζητήματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Πεκίνο, αλλά και τις αεροναυτικές δραστηριότητες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως και την υλοποίηση επιχειρήσεων κατασκοπείας από το Πεκίνο κατά των ΗΠΑ.

Η κινεζική πρεσβεία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θεωρεί την Κίνα στρατηγικό ανταγωνιστή. Ωστόσο, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης, επιδιώκοντας τη συμμόρφωση του Πεκίνου με τους διεθνείς κανόνες και τη συμμετοχή του σε θεσμούς για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η νέα ενημέρωση της εν λόγω υπηρεσίας αντικατασκοπείας ανέφερε ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί μία σειρά από μέσα για να χειραγωγήσει πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, προκειμένου να πιέσουν την Ουάσινγκτον για πολιτικές που είναι πιο φιλικές προς την Κίνα.

Οι προσεγγίσεις που ακολουθεί το Πεκίνο συμπεριλαμβάνουν οργανώσεις όπως, η Κινεζική Λαϊκή Ένωση για τη Φιλία και τις Ξένες Χώρες, η οποία καλλιεργεί “αδερφικές” σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και τοπικές κοινότητες στις ΗΠΑ.

Μία άλλη ένωση, η Εθνική Ένωση για την Ειρηνική Επανένωση της Κίνας, προωθεί την σινο-αμερικανική φιλία, αλλά υποστηρίζει τις απόψεις του Πεκίνου για την Ταϊβάν σε επιστολές προς τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και προς άλλους, όπως καταγράφει η ίδια αναφορά.

Η κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει την “ειρηνική επανένωση” με την δημοκρατική Ταϊβάν, αλλά με την επιφύλαξη “άλλων επιλογών” για το νησί, που θεωρεί πως είναι κινεζική επαρχία.

newsit

Related posts

Leave a Comment