Ιράν: Απομακρύνθηκε ο επικεφαλής αντικατασκοπείας των Φρουρών της Επανάστασης

Για κρίση στους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν κάνουν λόγο δημοσιεύματα, μετά την απομάκρυνση του Χουσεΐν Ταέμπ από τη θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας που κατείχε από το 2010. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από τις δολοφονίες στελεχών των Φρουρών το τελευταίο διάστημα, με την Τεχεράνη να κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που έχουν εξαπολύσει εδώ και χρόνια υπόγειο πόλεμο κατά των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών και των επίλεκτων στρατιωτικών τμημάτων της ισλαμικής δημοκρατίας.
«Ο επικεφαλής των Φρουρών, αντιστράτηγος Χουσεΐν Σαλαμί, διόρισε τον στρατηγό Μοχάμαντ Καζεμί αρχηγό της υπηρεσίας αντικατασκοπείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το επίλεκτο σώμα. Ο Ταέμπ, που παραμένει κληρικός, διορίστηκε σύμβουλος του Σαλαμί, με το σώμα να προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να διαλύσει κάθε εντύπωση εσωτερικής εκκαθάρισης.
Οι δολοφονίες
Στις 13 Ιουνίου, στέλεχος της διεύθυνσης αεροναυπηγικής των Φρουρών δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην επαρχία Μαρκαζί του κεντρικού Ιράν. Στις αρχές του μήνα, συνταγματάρχης του εκστρατευτικού σώματος των Φρουρών, της δύναμης Κουντς, «σκοτώθηκε σε ατύχημα στο σπίτι του», σύμφωνα με ανακοίνωση του σώματος, ενώ στις 22 Μαΐου 50χρονος συνταγματάρχης των Φρουρών έπεφτε νεκρός από σφαίρες αγνώστων έξω από το σπίτι του στην Τεχεράνη. Χθες, όμως, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη οκτώ ατόμων, τα οποία συνεργάζονταν με Ιρανούς πράκτορες προκειμένου να οργανώσουν τη δολοφονία Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία.

Στήριξη της Ρωσίας
Την ίδια ώρα, την αμέριστη στήριξή του προσέφερε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην αναβίωση της συμφωνίας μεταξύ Ιράν και Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Ρώσος υπουργός επισκέφθηκε χθες την ιρανική πρωτεύουσα, όπου είχε συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Ιρανό ομόλογό του Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολχανιάν.

Η Ρωσία είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ιράν και Δύσης το 2015, προτού η κυβέρνηση του τότε προέδρου Τραμπ υπαναχωρήσει μονομερώς από τη συμφωνία το 2018. Ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί είχε επισκεφθεί τη Μόσχα τον Ιανουάριο, όπου είχε παρουσιάσει πρόταση για στρατηγική συνεργασία Ρωσίας – Ιράν.

in.gr

Related posts

Leave a Comment