Καμερούν: Εννέα άμαχοι, ανάμεσά τους ένα μωρό, νεκροί από πυρά στρατιωτικών

Τέσσερις άνδρες, τέσσερις γυναίκες και ένα κοριτσάκι μόλις 18 μηνών σκότωσαν αστυνομικοί στο δυτικό Καμερούν.

Εδώ και αρκετά χρόνια μαίνεται αιματηρή ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους αγγλόφωνους αυτονομιστές αντάρτες, με το γενικό επιτελείο να αναγνωρίζει χθες Τρίτη (7/6) πως υπήρξε «δυσανάλογη αντίδραση» από τους άνδρες του.

Τέσσερις στρατιώτες, που έψαχναν αγνοούμενο συνάδελφό τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι την 1η Ιουνίου με «ομάδα έξαλλων χωρικών» στη Μίσονγκ, κωμόπολη στη Βορειοδυτική Περιφέρεια, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες.
Άνοιξαν πυρ, αντιδρώντας κατά «ανάρμοστο» τρόπο, «ακατάλληλο για την περίσταση», «καταφανώς δυσανάλογο» και σκότωσαν τέσσερις γυναίκες, τέσσερις άνδρες και ένα κοριτσάκι ηλικίας 18 μηνών, πρόσθεσε το υπουργείο, διαβεβαιώνοντας ότι οι στρατιωτικοί αυτοί έχουν «συλληφθεί».

Είναι εξαιρετικά σπάνιο ο στρατός του Καμερούν να δημοσιοποιεί στοιχεία για τέτοια περιστατικά στον πόλεμο στο αγγλόφωνο τμήμα της χώρας χωρίς να έχουν υπάρξει διεθνείς πιέσεις.

Ο βορειοδυτικός και ο νοτιοδυτικός τομέας του Καμερούν, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στην αγγλόφωνη μειονότητα, έχουν μετατραπεί σε θέατρο του πολέμου μεταξύ αγγλόφωνων αυτονομιστών και των δυνάμεων ασφαλείας, που έχουν αναπτυχθεί μαζικά εκεί. Στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί από τα τέλη του 2016 πάνω από 6.000 άνθρωποι και έχουν ξεριζωθεί πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι, κατά υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Crisis Group (ICG).

Μέρος του αγγλόφωνου πληθυσμού καταγγέλλει την περιθωριοποίησή του από τη γαλλόφωνη πλειοψηφία της χώρας που κυβερνά με σιδηρά πυγμή επί σχεδόν σαράντα χρόνια ο πρόεδρος Πολ Μπιγιά. Τόσο αυτονομιστές, όσο και στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα από τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις για εγκλήματα με θύματα αμάχους.

Το υπουργείο Άμυνας εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για το «ατυχές συμβάν» και εξέφρασε τα «συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων», ενώ υποσχέθηκε ότι η έρευνα που διενεργείται θα φωτίσει τα γεγονότα ώστε να «αποδοθούν ευθύνες».

ΠΗΓΗ:CNN

Related posts

Leave a Comment