Νέες προκλήσεις Τσελίκ: Ανέντιμη η στάση του Μητσοτάκη

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας προέβη την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP), Ομέρ Τσελίκ, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι κακώς διατηρεί στρατό στο Καστελλόριζο, ενώ ο ίδιος καταφέρεται με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «ανέντιμη τη στάση του απέναντι στην Τουρκία».

Ο κ. Τσελίκ μίλησε στη στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του AKP, όπου – μεταξύ άλλων – υποστήριξε πως «η Ελλάδα επιδίδεται σε συστηματική προπαγάνδα σε βάρος της Τουρκίας» κι ότι «εμπλέκει μονίμως τρίτες χώρες» στην ελληνοτουρκική διένεξη.

Μάλιστα, ο ίδιος επέμεινε πως οι Έλληνες «κακώς θεωρούν απειλή το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”».
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακολουθώντας την ίδια πεπατημένη με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε πως «όποτε η Άγκυρα καλεί σε διάλογο την Ελλάδα βάσει του Διεθνούς Δικαίου, η Αθήνα απορρίπτει την πρόταση και κάνει προπαγάνδα, μιλώντας για επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της».

«Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τις δηλώσεις»
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak», ο Τσελίκ αναφέρθηκε στην πρόσφατη στρατιωτική άσκηση «Efes – 2», υποστηρίζοντας ότι μετά το πέρας αυτής, ο πρόεδρος Ερντογάν προέβη σε μια σειρά από σοβαρές δηλώσεις, «τις οποίες η Ελλάδα διαστρέβλωσε».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάρτηση που έκανε ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα και στην οποία, συνοδεία εικόνων από την άσκηση, έγραψε: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Σύμφωνα με τον Τσελίκ, το μήνυμα αυτό χρησμοποιείται από τον στρατό ως σύνθημα για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, όπως χαρακτηρίζει η Τουρκία τον πόλεμο με τους Κούρδους αντάρτες, και κακώς στην Ελλάδα εξελήφθη ότι στρέφεται εναντίον της.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο. Δυστυχώς, η διάθεση της Ελλάδας να εμπλέκει συνεχώς σε τρίτες χώρες δυστυχώς εμποδίζουν τη θετική πρόοδο αυτής της διαδικασίας», είπε ο κ. Τσελίκ.

Το πρωτοσέλιδο της Yeni Safak

«Ο Μητσοτάκης έδειξε τις προθέσεις του»
Ο κ. Τσέλικ, εν συνεχεία έστρεψε τα βέλη του σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβη σε μία δήλωση που αποκαλύπτει τις προθέσεις του.»

«Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αποτελεί απαίτηση των διεθνών συνθηκών, της Λωζάννης και των Παρισίων. Αν πεις εσύ ότι αυτά είναι παρωχημένα δεν θα μείενι κανένας νόμος Κάθε φορά που μιλάμε για διαπραγμάτευση, δυστυχώς η Ελλάδα προσπαθεί να μετατρέψει όλο αυτό σε προπαγάνδα χωρίς καμία βάση. Η πρωτη που υιοθετεί αυτά τα μηνύματα είναι η γαλλία. Υπάρχουν σαφείς πρόνοιες στη Συνθήκη της Λωζάννης ότι δεν θα κατασκευαστούν στρατιωτικά οχυρωματικά έργα σε καμία επιφάνεια και σε κανένα νησί», ανέφερε ο κ. Τσελίκ.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του αντινάυαρχου ε.α. Γιάννη Εγκολφόπουλου, ότι «ο Ερντογάν δεν έχει διανοηθεί τι θα συμβεί εάν κάνει την πρώτη κίνηση», ο Ομέρ Τσελί είπε ότι στην Ελλαδα βάζουν κάποιους απόστρατους αξιωματικούς να τοποθετηθούν επ’ αυτού του ζητήματος. «Προσπαθούν να το χαρακτηρίσουν όλο αυτό ως “επιθετικότητα της Τουρκίας”. Προσπαθούν να εξηγήσουν τις δηλώσεις του Προέδρου μας ως πόλεμο. Εμείς είμαστε αυτοί που λένε ας συζητήσουμε αυτό το θέμα διπλωματικά. Όταν προχωρήσετε σε όρους ανομίας, φυσικά, η χώρα μας θα δείξει ξεκάθαρα και με σαφήνεια την de facto παρουσία της στο πεδίο», δήλωσε ο κ. Τσελίκ

cnn

Related posts

Leave a Comment