Πεσκόφ: Οι δύο Αμερικανοί στρατιώτες θα λογοδοτήσουν για εγκλήματα κατά των Ρώσων στην Ουκρανία

Για «εγκλήματα» κατηγορεί επίσημα η Ρωσία τους δύο Αμερικανούς στρατιώτες που πολεμούσαν στην Ουκρανία υπέρ του Κιέβου και αιχμαλωτίστηκαν.

«Πρόκειται για μισθοφόρους, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες στο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που παραχώρησε τη συνέντευξη στα αγγλικά αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

«Ενέχονταν σε πυροβολισμούς και πυρά πυροβολικού» εναντίον Ρώσων στρατιωτικών, «έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο», συνέχισε.
Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο σχόλιο της ρωσικής προεδρίας για την υπόθεση των δύο αμερικανών πρώην στρατιωτικών, του Αλεξάντερ Ντρούκι και του Άντι Γουέν.

«Θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας».

Ερωτηθείς για τη φύση των εγκλημάτων που προσάπτονται στους δύο Αμερικανούς, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αναγνώρισε πως δεν είναι ακόμη γνωστές ακριβείς λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε πως δεν καλύπτονται από τις συμβάσεις της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.

Οι δύο άνδρες «δεν ανήκουν στον ουκρανικό στρατό, επομένως δεν υπόκεινται στις Συμβάσεις της Γενεύης», επιχειρηματολόγησε.

Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταφόρτωσε βίντεο που εικονίζουν τους Άλεξ Ντρούκι και Άντι Γουέν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε οι περιστάσεις υπό τις οποίες αιχμαλωτίστηκαν οι δύο πρώην στρατιωτικοί, ούτε το πού κρατούνται έχει ξεκαθαριστεί. Ο κ. Πεσκόφ περιορίστηκε να πει πως βρίσκονται στα χέρια των «αρχών».

Ερωτηθείς εάν κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απάντησε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την έρευνα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή πως αγνοεί πού βρίσκονται οι δύο άνδρες, οι οποίοι όπως και πολλοί άλλοι ξένοι εθελοντές –«μισθοφόροι» κατά τη Μόσχα– πολεμούσαν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι έχει δει φωτογραφίες και βίντεο των δύο ανδρών, οι οποίοι «αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία». «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

cnn

Related posts

Leave a Comment