Ρωσία: «Η Ουκρανία αναπτύσσει βιολογικά όπλα σε εργαστήρια»

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη πως απέκτησε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα εργάζονταν για την ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων, με τις ΗΠΑ να αναφέρουν από την πλευρά τους πως ανησυχούν πως η Μόσχα θα καταλάβει τις δομές έρευνας στην χώρα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα κατήγγειλε πως:

«Λήφθηκαν έγγραφα από υπαλλήλους βιολογικών εργαστηρίων της Ουκρανίας σχετικά με την επείγουσα απόρριψη ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών της πανώλης, του άνθρακα, της τουλαραιμίας, της χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, μιλάμε για την οδηγία του υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας σχετικά με την ταχεία εξάλειψη των αποθηκευμένων αποθεμάτων επικίνδυνων παθογόνων, που αποστέλλονται σε όλα τα βιολογικά εργαστήρια. Αυτά τα υλικά βρίσκονται στη διαδικτυακή πύλη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας».

«Η ληφθείσα τεκμηρίωση αυτή τη στιγμή αναλύεται σχολαστικά από ειδικούς των στρατευμάτων Πυρηνικής, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας. Ωστόσο, είναι ήδη δυνατό να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα εργαστήρια που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τα ρωσικά σύνορα εργάστηκαν για την ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων», πρόσθεσε.

«Παραβίαση της Σύμβασης για τα βιολογικά όπλα», λέει η Μόσχα

Η επείγουσα απόρριψη ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί η αποκάλυψη γεγονότων παραβίασης του Άρθρου 1 της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, σημείωσε η Ζαχάροβα.

«Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των καταγγελιών που έχουμε κάνει επανειλημμένα στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα σε σχέση με τη στρατιωτική βιολογική δραστηριότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη μετασοβιετική επικράτεια», τόνισε η ίδια.

«Προκειμένου να αμβλυνθούν αυτές οι ανησυχίες, εξετάζουμε τη δέσμευση μηχανισμών, που περιγράφονται στα άρθρα 5 και 6 της σύμβασης για τα βιολογικά όπλα, τα οποία ορίζουν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διαβουλεύονται μεταξύ τους για την επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν τον στόχο της Σύμβασης ή την εφαρμογή των ρητρών τη και να συνεργαστούν για τη διερεύνηση κάθε πιθανής παραβίασης των υποχρεώσεων βάσει της Σύμβασης», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να καταλάβουν τις εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας

Μετά τις ανακοινώσεις της Ζαχάροβα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέφρασε την «ανησυχία» ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να «καταλάβουν» δομές έρευνας για «βιολογικά» όπλα στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

«Συνεργαζόμαστε κατά συνέπεια με τους Ουκρανούς για τους τρόπους να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα υλικά που συνδέονται με αυτή την έρευνα να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι η «ρωσική προπαγάνδα» μιλά περί υποτιθέμενου ουκρανικού «σχεδίου» να χρησιμοποιηθούν «βιολογικά όπλα στη χώρα σε συντονισμό με το NATO».

«Αν σημειωνόταν περιστατικό ή επίθεση με βιολογικό ή χημικό όπλο στην Ουκρανία, θα ήταν 100% καθαρό για εσάς πως δράστες ήταν οι Ρώσοι;» ρώτησε ο γερουσιαστής την αξιωματούχο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου», και «αυτή είναι κλασική ρωσική τεχνική, να κατηγορούν άλλους για αυτό που έχουν σκοπό να κάνουν οι ίδιοι», τού απάντησε η Βικτόρια Νούλαντ.

ΠΗΓΗ:CNN.GR

Related posts

Leave a Comment