Στοιχεία στην Επιτροπή Νομικών καταδεικνύουν εκ νέου το σοβαρό πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών από νεαρούς

Στοιχεία, τα οποία κατέθεσε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), καταδεικνύουν εκ νέου το σοβαρό πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών από νεαρούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ακούστηκαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, καταγράφεται μικροδιακίνηση ναρκωτικών στις ηλικίες 14 με 24 ετών, ενώ τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν 60 περιπτώσεις προσώπων ηλικίας 14 με 18 ετών, που έπεσαν θύματα εμπόρων που ήταν μικροδιακινητές.

Η Επιτροπή Νομικών εξέτασε, έπειτα από εισήγηση της Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Φωτεινής Τσιρίδου, το θέμα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών από άτομα νεαρής ηλικίας ή/και ανηλίκους, καθώς και τον χειρισμό και τα μέτρα πρόληψης και καταστολής του φαινομένου.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής η πρώτη ουσία σε χρήση, όπως καταγράφεται μέσα από τις κατασχέσεις της Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), είναι η κάνναβη.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως το 9% των παιδιών ηλικίας 14 με 18 ετών κάνει χρήση κάνναβης, ενώ ένας στους πέντε εξ αυτών κάνει καθημερινή χρήση.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η κ. Τσιρίδου επικαλούμενη στοιχεία της ΥΚΑΝ ανέφερε πως «η κάνναβη μέσα σε ένα χρόνο κατέγραψε αύξηση 84%, σύμφωνα με τις κατασχέσεις, ενώ η ίδια εικόνα καταγράφεται και σε σχέση με τη χρήση κοκαΐνης».

Όπως είπε επειδή το θέμα των ναρκωτικών είναι πολυσύνθετο και πολύπαραγοντικό είχε πάρει την πρωτοβουλία και εκ μέρους του ΔΗΣΥ να εξεταστεί το θέμα στην Επιτροπή Νομικών, ώστε να εντοπιστούν τα κενά και να μπορέσουν και οι ίδιοι οι Βουλευτές, πέραν από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούν, πως μπορούν να καλύψουν νομοθετικά τα κενά και ποιο νομοθετικό πλαίσιο θα μπορέσουν να παραδώσουν στην κοινωνία, στην πολιτεία, στην αστυνομία και στους αρμόδιους φορείς, για να μπορέσουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε μια σφαιρική λύση και θα μελετήσουμε σε επόμενες συνεδρίες στοιχεία που αφορούν στην καταστολή και στην τιμωρία, αλλά και στο ζήτημα της πρόληψης», είπε η κ. Τσιρίδου.

Σύμφωνα με την ίδια το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Νομικών, αφού μελετήσουν τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους, ενώ θα δουν με ποιες προτάσεις θα έρθει το νομοθετικό σώμα, ώστε να συμβάλει καλύτερα στο πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι το πρόβλημα με τη διακίνηση από νεαρούς «είναι δυστυχώς πολύ μεγαλύτερο», για να προσθέσει ότι «χρειάζεται η άμεση επαναξιολόγηση όλων των θεσμών, ώστε να δουν με ποιον τρόπο θα φτάσουν μέχρι τον τελευταίο χρήστη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προληπτικά και κατασταλτικά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Related posts

Leave a Comment