Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον Ισημερινό – Νεκρός ένας ιθαγενής μέλος φυλής του Αμαζονίου

Διαδηλωτής, μέλος φυλής αυτοχθόνων του Αμαζονίου, έπεσε νεκρός στη διάρκεια «σύγκρουσης» με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης την ένατη ημέρα των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης του Ισημερινού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η επικεφαλής ομάδας οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το θύμα «χτυπήθηκε στο πρόσωπο, κατά τα φαινόμενα από δακρυγόνο», εξήγησε η δικηγόρος Λίνα Μαρία Εσπινόσα, της Συμμαχίας Οργανώσεων Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο σαραντάρης άνδρας, που ανήκε στη φυλή των Κέτσουα, συμμετείχε μαζί με άλλους διαδηλωτές στον αποκλεισμό της κοινότητας Πούγιο, νότια του Κίτο.

Ήδη, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, νεαρός σκοτώθηκε αφού έπεσε σε χαράδρα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και η εισαγγελία ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για ανθρωποκτονία.

Η ισχυρή Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), η οποία είχε συμμετάσχει στους λαϊκούς ξεσηκωμούς που ανέτρεψαν τρεις προέδρους από το 1997 ως το 2005 και πρωτοστάτησε επίσης στις μαζικές διαδηλώσεις του 2019 που είχαν αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια με 11 νεκρούς, οργανώνει από τη 13η Ιουνίου πορείες και στήνει οδοφράγματα αξιώνοντας να ικανοποιηθούν κάπου δέκα αιτήματα που προβάλλει, ιδίως να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων.

Χιλιάδες αυτόχθονες άρχισαν προχθές Δευτέρα ειρηνική πορεία προς το κέντρο της πρωτεύουσας Κίτο από τον νότο. Αρκετές εκατοντάδες έφθασαν από τον βορρά στην πόλη των τριών και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.

Πέρα από τη μείωση των τιμών καυσίμων, οι διαδηλωτές ζητούν επίσης δουλειές, να σταματήσει η χορήγηση αδειών για την εκμετάλλευση μεταλλευμάτων στα πατρογονικά εδάφη των ιθαγενών, να ελεγχθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες σε αγρότες.

zougla.gr

Related posts

Leave a Comment